Kultūra
att
Kubalu skola-muzejs

14. maijā vairāk nekā 190 muzeji visā Latvijā un citas sabiedriskās organizācijas bez maksas vēra durvis apmeklētājiem, piedāvājot īpašu Muzeju nakts programmu. Arī Talsu novadā krāšņi un aizraujoši aizvadīta Muzeju nakts, kad vairāki simti apmeklētāju devās uz vairākām apskates vietām piedzīvot jaunus iespaidus un emocijas.

Šogad Latvijas muzeji jau 18. reizi piedalījās starptautiskajā akcijā, un Muzeju nakts Latvijā kļuvusi par vērienīgāko muzeju nozares pasākumu un tradīciju, pateicoties pozitīvo emociju lādiņam, ko cilvēki saņem un arī nodod viens otram, satiekoties un baudot kultūru netradicionālā laikā un neformālā atmosfērā.

Latvijas Lauksaimniecības muzeja nodaļas vadītāja Sandra Leja-Nātriņa stāsta, ka Muzeju nakts aizvadīta ļoti labā noskaņojumā ar daudzveidīgu kultūras pasākumu un norišu programmu.

„Muzeju nakts mūs patīkami pārsteidza ar neparasti lielu apmeklētāju pulku, kuru vidū bija daudz ģimeņu ar bērniem. Jāteic, ka mūsu muzejs izceļas ar to, ka atsevišķi eksponāti ir ne vien apskatāmi, bet arī aptaustāmi un apmeklētājiem ir iespēja iekāpt senos spēkratos un uzņemt kādu interesantu bildi. Jaunā paaudze pie ugunsdzēsēju mašīnas mudžēja kā bišu stropā – bērni varēja pasēdēt īstā sarkanā, lielā mašīnā, savukārt senioru vīrus visvairāk piesaistīja lauksaimniecības tehnika – traktori un kombaini. Pasākuma viesus priecēja folkloras kopa „Talsi”, Zemītes pagasta amatierteātra „Ai-z-iet’ aktieri, bet par vakara muzikālo noslēgumu ar kāju izlocīšanu un jestriem deju soļiem parūpējās „Tals’ trimiš”. Neizmērojams prieks par vakara gaitā vairākkārt dzirdēto frāzi no garāmejošiem ļaudīm: „Dzīvojot Talsos, šeit iepriekš nekad nav būts, bet te ir ko redzēt un piedzīvot!””

„Tiņģeres muižā rosība sākās no pulksten 20.00, kad visus apmeklētājus sagaidīja muižas darbinieks, ģērbies senlaicīgā apģērbā, pieskaņojoties 19. gadsimta noskaņām. Mierpilnam vakaram ikviens svētku dalībnieks tika aicināts nobaudīt sviestmaizīti kopā ar siltas tējas tasi, lai pēc tam lūkotos seno deju grupas  „Magnolija” no Cēsīm elegantajos priekšnesumos. Pēc tam sekoja aktivitātes skatītājiem un iespēja iejusties tā laika saviesīga pasākuma noskaņā, iemācoties deju soļu kombinācijas, satvērienus un griezienus arī pašiem. Savukārt stundu pirms pusnakts muižas otrajā stāvā bija iespēja noskatīties projekta „Muižas dzīves ainiņas” video stāstiņus, kas ikdienā atrodami zem QR kodiem parka teritorijā. Ar lielu prieku sagaidījām arī pirmos sešus  dalībniekus no Latvijas Piļu un muižu asociācijas organizētās apceļošanas akcijas, kurā šogad piedalās 60 pilis un muižas. Tālākie pasākuma apmeklētāji bija mērojuši ceļu no Gulbenes, Dobeles, Ogres, tāpat dalībnieku vidū bija arī krietns pulks vietējo iedzīvotāju, tostarp no Stendes, Valdemārpils un Rojas,” par valdzinošo Muzeju nakts burvību un piedzīvojumiem stāsta Tiņģeres muižas vadītāja Baiba Kalna.

Pēc divu gadu pandēmijas izraisītā pārtraukuma šogad atkal Muzeju naktī piedalījās un saviem apmeklētājiem plašu programmu piedāvāja Talsu novada muzejs. Šā gada Muzeju naktij netika definēta konkrēta tēma, bet Talsu novada muzejs izvēlējās pasākuma devīzi „Diena mākslā, nakts muzejā”.

„Muzeju nakts norisinājās līdz šim neierastā formātā, apvienojot divus notikumus vienā pasākumā. 14. maija pēcpusdienā Mākslas dienu pasākumā Talsu novada muzejā tika pasniegta Žaņa Sūniņa prēmija vizuālajā mākslā. Šogad tā piešķirta fotogrāfam, ilggadējam reģionālā laikraksta „Talsu Vēstis” fotoreportierim, Talsu Krūmu mākslas grupas dalībniekam un Latvijas Mākslinieku savienības biedram Dainim Kārkluvalkam par mūža ieguldījumu un izcilu un augsti profesionālu darbu, iemūžinot Talsu novadu fotogrāfijas, kā arī par ieguldījumu vizuālās mākslas attīstībā. Pasākumā tika godināti Mākslas dienu izstādes veidotāji, un to atklāja performances grupa „Animist”. Savukārt no 19.00 tika atklāta tradicionālā Muzeju nakts. Muzeja apmeklētāji visa vakara garumā varēja sastapt tēlus no dažādiem laikmetiem un pārbaudīt savu atjautību, pildot muzeja telpās foto orientēšanās un seno priekšmetu minēšanas uzdevumus. Tāpat gan lieli, gan mazi apmeklētāji varēja aplūkot īstus trušus Dabas ekspozīcijā un nobaudīt ukraiņu boršču, kas tika gatavots kopā ar mūsu draugiem no Ukrainas. Vienlaikus muzeja galvenajā ēkā un izstāžu zālē bija apskatāmas izstādes, kuras papildināja muzikālie priekšnesumi Andžeja Beļēviča un Artūra Liepiņa izpildījumā. Tāpat atzinību un lielu apmeklētāju skaitu izpelnījās foto stūrītis, kura fonā bija redzams Talsu ezera skats 20. gadsimta 20. gados,” atklāja Talsu novada muzeja galvenā speciāliste darbā ar sabiedrību Laura Ratniece.

Emocijām piesātināts, apmeklētāju radītā draudzīgā gaisotnē tika aizvadīts arī Muzeju nakts pasākums Kubalu skolā – muzejā.

„Laika apstākļi, labs garastāvoklis, draudzīgi un atvērti cilvēki, dabas krāšņums – viss šajā dienā rosināja svētku noskaņojumu un labu pašsajūtu. Apmeklētāji ieradās kuplā pulkā – kopumā mums izdevās piefiksēt 131 ciemiņu! Pasākuma laikā bija iespēja pildīt orientēšanās uzdevumus, dodoties nesteidzīgā pastaigā pa apkārtni, savukārt iegūt jaunas un nostiprināt jau esošās zināšanas, kā arī aktīvāk izkustēties varēja speciāli izveidotajā rotaļu un aktivitāšu stūrītī. Tāpat ikviens tika aicināts uz mirkli apstāties un iemūžināt pavasarīgās sajūtas skaistās fotogrāfijās pie foto sienas – to un citas dekorācijas veidoja radošā apvienība „Kolibri”. Lai prieks būtu ne tikai dvēselei, ciemiņi tika cienāti ar gardiem pīrāgiem, ko, nu jau tradicionāli, gatavoja Gunta Abaja. Paldies visiem, kuri piedalījās un iesaistījās pasākuma norisē!” priekā par piedzīvoto dalās Sanita Rēriha, Kubalu skolas – muzeja  vecākā speciāliste.

Līdztekus Muzeju nakts pasākumi notika gan Rojas Jūras zvejniecības muzejā, gan arī muzeja filiālē „Kaltenes klubs”.

„Rojas Jūras zvejniecības muzeja apmeklētāji tika aicināti apskatīt jūras tematikai veltīto izstādi „Izdzīvotāji”, kura tika atklāta Muzeju nakts ietvaros un būs apskatāma līdz pat augusta sākumam, un tapusi sadarbībā ar izstādes idejas autori un mākslinieci Ingu Bunkši. Izstādes atklāšanas pasākumu kuplināja un Rojas muzeju piepildīja jūrnieku dziesmas vīru kora „Dziedonis” izpildījumā un diriģenta Eināra Verro vadībā. Līdztekus apmeklētājiem bija iespēja, klausoties muzeja galvenās speciālistes Gundegas Balodes stāstījumā, uzzināt par jūrniecības pirmsākumiem mūsu piekrastē, bet vēlāk novadpētnieks un privātās vēstures kolekcijas izveidotājs Gunārs Laicāns stāstīja par muzeju vērtībām, liekot aizdomāties katram par lietu vērtību un to stāstiem. Tāpat visa vakara garumā ikvienam bija iespēja muzeja ekspozīcijā risināt āķīgus uzdevumus un dažādas vēstures mīklas. Visu vakaru muzejā darbojās arī radošā jūras darbnīca, kur katram interesentam bija iespēja pagatavot sev dažādus suvenīrus jūras tematikā. Savukārt 21.00 durvis Muzeju nakts apmeklētājiem vēra muzeja filiāle „Kaltenes klubs”, kur apmeklētājiem bija iespēja iepazīt jaunizveidoto ekspozīciju un muzeja atklāto krājumu, kā arī apskatīt Kaltenes ciema vēsturiskos foto un izzināt Kaltenes stāstus. Vēl mazliet vēlāk fotogrāfs Georgs Avetisjans dalījās savos stāstos par fotogrāfiju kā vērtību, kā arī ikviens interesents varēja noskatīties dokumentālo filmu „Mērijas ceļojums”. Vakars noslēdzās ar kopīgu sadziedāšanos un svētku zupas baudīšanu, kas šajā reizē tika gatavota pēc pavisam senas receptes,” stāsta Rojas Jūras zvejniecības muzeja vadītāja Inese Indriksone.

Paldies visiem, kuri piedalījās Muzeju nakts pasākumu norisē – muzeju darbiniekiem, brīvprātīgajiem spēkiem, mūziķiem, dejotājiem un, protams, mūsu uzticīgajiem apmeklētājiem!

Renāte Freiberga