Kultūra

Šogad Talsu novada pašvaldības kultūras un tūrisma projektu konkursa 1. kārtā tika iesniegti 20 pieteikumi. Pēc izvērtējuma Talsu novada dome finansējumu piešķīra astoņām, projektu konkursa mērķiem un nosacījumiem atbilstošām, idejām, kas bagātinās novada kultūras un tūrisma vidi.

Ja līdz pagājušajam gadam Talsu novada pašvaldība kultūras un tūrisma projektu konkursam gadā atvēlēja 12 000 eiro, tad šogad kopējais finansējuma apjoms palielināts līdz 25 000 eiro, nemainot maksimāli pieejamo finansējumu, tas ir, 1000 eiro. Tas darīts, jo kopš 1. jūlija Talsu novadā apvienojušies bijušie Talsu, Dundagas, Rojas un Mērsraga novadi, kas nozīmē, ka projektu konkursa pretendentu loks kļuvis daudz plašāks.

Kultūras un tūrisma projektu konkursa 1. kārtā tika iesniegti 20 pieteikumi. Tos izvērtējot atbilstoši noteiktajiem kritērijiem, vērtēšanas komisija apstiprināšanai virzīja astoņas iniciatīvas par kopējo finansējumu 7648 eiro.

Šī gada projektu konkursa prioritāte ir kultūrvides unikalitāte, jaunrade un kopienas tradīcijas projektos, kas īstenoti inovatīvā veidā, veicina dažādu kultūras un tūrisma aktivitāšu pieejamību Talsu novadā.

Maksimālais atbalsta apmērs – 1000 eiro – piešķirts sešiem projektu iesniedzējiem. Andris Reinholds Talsu vecpilsētā paredzējis izveidot izstāžu zāli un ekspozīciju „Talsu vecpilsēta vakar un šodien”, kur tiks eksponētas atjaunotas vēsturiskās Talsu vecpilsētas fotogrāfijas un turpat blakus arī šodien uzņemtās. Biedrība „A –Vision” digitalizēs kino un video materiālus par Talsu novadu, lai izveidotu interesentiem pieejamu datu bāzi ar vizuālām liecībām par Talsu novadu un novada ļaudīm. Biedrība „Ciparnīca”, kas 15 gadu laikā iemantojusi atpazīstamību, organizēs jubilejas izstādi „Nestabilitāte”. Tajā būs iespēja ne tikai gūt estētisku baudījumu, bet arī uzzināt vairāk par vienu no senākajām profesijām pasaulē un mūsdienu inovatīvajām pieejām tajā. Biedrība „Talsu fotoklubs” veidos ceļojošu fotoizstādi „Ekspedīcija 94”, kur tiks dokumentāli un mākslinieciski iemūžināti jaunā novada piekrastes 90 kilometri.

Biedrība “Mākslas grupa ROKU” finansējumu piesaistīja projektam „RAL + RMP”. Tajā paredzēts attīstīt Rojas mākslas parka ideju un izveidot divus metrus augstu skulptūru, ko izvietot netālu no mākslas pasākumu norišu epicentra, vietā, kur atradies Kurzemes hercoga Jēkaba laika ķieģeļu ceplis.

Savukārt biedrība „Skats caur objektīvu” plāno īstenot projektu „Ar mūziku Talsu novadā II” un uzņemt Talsu novadu popularizējošu video, ļaujot ieraudzīt novada pilsētu skaistumu mūziķu izpildījuma pavadījumā.

Rojas tūrisma biedrība piesaistījusi pašvaldības finansējumu 748 eiro, lai realizētu iniciatīvu „Pareizais virziens piekrastes tūristiem” un uzstādītu norāžu zīmes jūras piekrastē. Tās palīdzēs ne tikai labāk orientēties piekrastē, bet arī uzzināt ceļu pie tūrisma pakalpojumu sniedzējiem, kur vērts iegriezties, lai izbaudītu piekrastes bagātību. Savukārt biedrība „Aleksandra Pelēča lasītava” izdos ārsta Jāņa Zviedrāna biogrāfisku grāmatu „Atkal”.

Inita Fedko