Kultūra

Andra Kalnozola romānu „Kalendārs mani sauc”, kas šajā pavasarī saņēma Latvijas Literatūras gada balvu par labāko debiju, Aleksandra Pelēča literāro prēmiju, kā arī īsā laikā starptautisku atzinību, plānots ekranizēt filmā, kuras režisors būs Juris Poškus. 29. decembra Talsu novada domes sēdē tika nolemts finansiāli atbalstīt kino projekta veidošanu, piešķirot pašvaldības finansējumu 40 000 eiro apmērā.

Režisora Jura Poškus kino projekts „Kalendārs mani sauc” tiek veidots studijā FA Filma, tam par pamatu ir plašu lasītāju atsaucību izpelnījies talsenieka Andra Kalnozola romāns „Kalendārs mani sauc”. Darbam līdz šim bijušas četras tirāžas, savukārt tiesības to izdot un tulkot nopirkušas izdevniecības Lietuvā, Krievijā un Armēnijā. Režisors plašākai publikai zināms ar filmu „Kolka Cool”, savukārt Andris Kalnozols iepriekš rakstījis dramaturģiju, kā arī iestudējis lugas.

Filmas iecere daudzu projektu konkursā saņēmusi pirmo Nacionālā Kino centra atbalstu. Tāpat filmas projekts šobrīd tiek pieteikts Vācijas platformas Connecting Cotbus projektu prezentācijai Kotbusas kinofestivāla ietvaros, lai atrastu kopražojuma partnerus un piesaistītu daļu no filmas budžeta, organizētu vizuāli-tehnisko nodrošinājumu un iegūtu filmai starptautisku atpazīstamību. Paralēli notiek aktīvs darbs pie scenārija izveides, un tā dialogus raksta Andris Kalnozols.

Plānots, ka filmas uzņemšana galvenokārt notiks Talsos un Talsu novadā, jo pilsētas vide ir dabiski piemērota gan kulturoloģiskā, gan kinematogrāfiskā līmenī, kas idejiski nav nošķirama no grāmatas. Gatavojoties filmēšanas procesam, paredzēts, ka Talsu iedzīvotājiem būs arī iespēja piedalīties filmēšanā, atbalstot Talsos dzimušā un dzīvojošā autora darba ekranizāciju.

Filmas uzņemšana plānota 2022. gada vasarā. Galvenās lomas filmā atveidos Jaunā Rīgas teātra aktieri Ivars Krasts un Guna Zariņa, aktieru ansamblī tiks aicināti arī Juris Strenga, Tamāra Soboļeva un citi.

Romāna centrālais tēls ir jauns vīrietis ar grūti definējamu garīgās veselības stāvokli. Brīžiem šķiet, ka viņa prāts strādā kā bērnam, citkārt – ka labāk nekā vairumam pieaugušo. Stāsta struktūru veido vietējās mazpilsētas mācītājam rakstītas vēstules, kurās galvenais varonis reflektē par savā dzīvē notiekošo, tādējādi iepazīstot pats sevi un apkārtējo pasauli. Nelaimīga iemīlēšanās viņu novedusi pie eksistenciālas nepieciešamības no galvas iemācīties katra kalendāra datumā svinamās vārdadienas, lai „nokļūtu tuvāk” iecerētajai meitenei, proti, – starp visiem vārdiem atrodams arī viņējais.

Renāte Freiberga

Guna Zariņa
 

guna-zarina.jpg

Ivars Krasts

ivars-krasts.jpg