Kultūra

29. un 30. aprīlī Rojas brīvdabas estrādē norisināsies Talsu, Saldus, Kuldīgas, Liepājas, Ventspils novada un Ventspils deju kolektīvu metodiskais seminārs – koncerts. 69 deju kolektīvi rādīs savu meistarību un līdz šim paveikto, gatavojoties 2023. gada XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku deju lieluzvedumam „Mūžīgais dzinējs”.

2022. gadā  XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku lieluzvedumam „Mūžīgais dzinējs” gatavojas  640 jauniešu, vidējās paaudzes un senioru deju kolektīvi.

No 29. aprīļa līdz pat 4. jūnijam Latvijas Nacionālais kultūras centrs sadarbībā ar pašvaldībām visā Latvijā organizē latviešu skatuviskās dejas pasākumus Rojā, Tukumā, Valmierā, Smiltenē, Cēsīs, Jelgavā, Dobelē, Bauskā, Alūksnē, Madonā, Lielvārdē, Balvos, Daugavpilī un Rīgā, lai nodrošinātu nozares daudzveidīgu darbību, Dziesmu un deju svētku tradīcijas un deju kolektīvu kopdejošanas tradīcijas saglabāšanu un attīstību.

29. aprīļa vakarā Rojas brīvdabas estrādē šo deju maratonu uzsāks Talsu deju apriņķa 11 deju kolektīvi, katrs no tiem izdejojot divas dejas (izvēles un izlozes deju). 30. aprīlī Kurzemes vēsturiskā novada 58 deju kolektīvi no agra rīta līdz pat vēlam vakaram turpinās piepildīt Roju ar gracioziem dejas soļiem, krāšņiem Kurzemes puses tērpiem, satikšanās prieku un patīkamu uztraukumu.

Šie deju kolektīvu metodiskie semināri mūs aizvedīs līdz skaistiem svētkiem jau šovasar. Alūksnē Pilssalas estrādē 11. jūnijā norisināsies XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku deju lieluzveduma „Mūžīgais dzinējs” sagatavošanās un modelēšanas koncerts. Savukārt 2. jūlijā Rojas brīvdabas estrāde skatītājus aicinās uz Kurzemes kultūrvēsturiskā novada jaundeju koncertu „Zelta zemes vidiņā”.

Ina Jurkeviča,
Kultūras un sporta attīstības nodaļas speciāliste kultūras jautājumos