Kultūra

Klāt janvāris, un Talsu pilsētas ainava iezīmējusies baltās krāsās, logi apvijuši biezas puteņu šalles, koku zarus rotā sniegpārslu micītes, slīpie ēku jumti noklāti ar dzidrām un spožām lāstekām, bet uz laternām sakrājušies sniega tornīši – tieši tik balti un skaisti Talsi rotājas pilsētas vārda dienas svinībām. Lai suminātu Talsu vārda svētkus, vairāku dienu garumā notiks dažādas aktivitātes.

Vēsturiski zināms, ka vārds „Talsi” pirmo reizi minēts 17. janvārī pirms 791 gada Romas pāvesta sūtņa Alnas Balduīna līgumā ar kuršu cilšu vecākajiem.

Pirmo reizi vārda diena tika svinēta 2008. gadā, kas bija Talsu 777. jubilejas gads. Togad bija vairāki nozīmīgi pasākumi, un tieši talsenieki, kas sastājās kopā, lai izveidotu pilsētas vārdu, aizsāka jubilejas svinības.

Šis ir otrais gads, kad ikviens tiek aicināts svinēt svētkus vairākas dienas, piedaloties dažādās aktivitātēs, kas kā krāsaina virtene vīsies cauri Talsu pilsētai gan pirms, gan pēc svētkiem.

Jau no 10. janvāra līdz pat pašai vārda dienai Talsu novada tūrisma informācijas centrs piedāvā interaktīvu, izzinošu un aizraujošu pastaigu ar uzdevumiem pilsētā sadarbībā ar Travitious.com. Kopumā tie ir septiņi interesanti uzdevumi par pilsētu, kas jāatrisina viedierīcē, staigājot augšup un lejup pa Talsu pakalniem aptuveni 3–4 kilometrus. Par uzdevumu pareizu izpildi Talsu novada tūrisma informācijas centrā var saņemt balvas.

Sākot no 17. janvāra līdz nedēļas beigām, Talsu Galvenajā bibliotēkā būs pieejams tematisks bezmaksas fotostūrītis, kurā ikvienam būs iespēja iemūžināt savu svētku mirkli atraktīvās fotogrāfijās.

Vienlaikus no 17. janvāra gaidāmas īpašas tematiskās aktivitātes virtuālajā vidē – aizraujoša izklaides foto orientēšanās spēle, vadoties pēc dotiem attēlu fragmentiem, vārda „Talsi” no dažādiem materiāliem izgatavošana un iesūtīšana uz info@talsi.lv (labāko ideju autori saņems balvas no Talsu novada), dalīšanās ar pozitīviem iedvesmas stāstiem par novadu un/vai pilsētas apkārtni, un cilvēkiem, kā arī Talsu novada mūziķu dziesmu atskaņošana no īpaši izveidota dziesmu saraksta „Spotify”.

Tāpat svētku nedēļā gan maziem, gan lieliem talseniekiem un Talsu pilsētas draugiem būs iespēja izmantot vietējo uzņēmumu īpašos gardēžu piedāvājumus, kas citā laikā nav pieejami.

Savukārt 17. janvārī 15.00 pie Talsu novada Bērnu un jauniešu centra Daces Sproģes vadībā ikvienam būs iespēja izkustēties dejas fitnesa – zumbas soļu ritmos.

Par godu pilsētas vārdadienai un Talsu Tautas nama 110. jubilejai Talsu Tautas nams no 14. līdz 28. janvārim aicina talseniekus un pilsētas viesus uz Radošo sētu, kur diennakts tumšajā laikā ieejas arkā būs apskatāma gaismas instalācija „Talsu mijkrēslis”. 14. janvārī 18.00 Talsu Tautas namā notiks izstādes „Talsu Tautas namam 110” atklāšana, kurā būs apskatāmi nozīmīgi foto mirkļi no Talsu Tautas nama vēstures.

Nedēļas otrajā pusē, 20. janvārī 11.00, 14.00 un 17.30 Ķēniņmeitas ielūdz uz atvērto durvju dienu „Nāc ciemos”, kur Ķēniņmeitu pavadībā varēs iepazīt Talsu Tautas nama un Radošās sētas aizkulises.

Ar bezmaksas ieejas kartēm, ko var saņemt Talsu Tautas namā, viesi gaidīti uz koncerta „Veltījums” ģenerālmēģinājumu 21. janvārī 16.30 un uz koncertu 21. janvārī 19.00. Tajā skanīgas dziesmas, skaistas melodijas un graciozas dejas veltīs radošie Talsu jaunieši.

Savukārt svētku nedēļas aktivitātes sestdien, 22. janvārī, tiks noslēgtas pie Talsu Tautas nama, kur no 18.00 līdz pat vēlam vakaram ikviens varēs izzināt nama vēsturi multimediālā stāstā „Talsu Tautas nams laika līniju labirintos.”

Lai gūtu svētku noskaņojumu, arī šogad Facebook.com lietotāji ir laipni aicināti atzīties mīlestībā savai pilsētai, uzliekot svētku nedēļas sākumā uz profila bildes īpašu rāmīti ar sirsniņas ikonu. Savukārt tā kā Talsu bruncis ir Talsu pilsētas un talsenieku personības kods, ikviens aicināts izmantot iespēju un izveidot savu brunci, tostarp lejupielādēt un dalīties ar to sociālajos tīklos. Katra unikālais bruncis veidojas no Talsu brunča raksta, ievadot tīmekļvietnē talsubruncis.lv savus dzimšanas datus.

Talsu vārda dienā, 17. janvārī, Talsu novada pašvaldība aicina ikvienu Talsu pilsētas iedzīvotāju pacelt pie ēkām karogus, lai suminātu pilsētu svētkos.

Svētku nedēļu organizē Talsu novada pašvaldība, Talsu novada tūrisma informācijas centrs, Talsu Tautas nams, Talsu Galvenā bibliotēka, Talsu novada Bērnu un jauniešu centrs, piedaloties arī ēdināšanas uzņēmumiem Talsu pilsētā.

Renāte Freiberga

gardezu-piedavajums-1536x1536.jpg