Novadā

Aizvadīts pirmais gads kopš tika apvienotas Talsu, Rojas, Dundagas un Mērsraga dzimtsarakstu nodaļas. Pēc administratīvi teritoriālās reformas ir viena Talsu novada Dzimtsarakstu nodaļa, un tās darbinieki pieņem apmeklētājus Talsos, Dundagā un Rojā. Ja jaundzimušo skaits 2022. gadā, salīdzinot ar iepriekšējo, ir samazinājies, tad, savukārt reģistrēto laulību skaits: palielinājies.

2022. gadā reģistrēts 261 jaundzimušais, kas ir par 59 bērniem mazāk nekā iepriekšējā gadā Talsos, Rojā, Dundagā un Mērsragā. Novada iedzīvotāju pulku papildinājuši 142 zēni un 119 meitenes. Pusei no jaundzimušajiem tēva ieraksts izdarīts, pamatojoties uz vecāku kopīgu paternitātes atzīšanas iesniegumu, bet četriem bērniņiem dzimšanas apliecībā ieraksts par tēvu nav norādīts. Dzimtsarakstu nodaļa ir saņēmusi četrus tiesas spriedumus par paternitātes fakta konstatēšanu un sešus spriedumus par aizgādības tiesību atņemšanu vecākiem.

Novadā reģistrēti četri dvīņu pāri. Māmiņu vidējais vecums ir 29 gadi, bet trīs sievietes par māmiņām kļuvušas 17 gadu vecumā.

Visvairāk jaundzimušo deklarēti Talsos, tas ir, 72 bērni, Stendē – 23 bērni, Dundagas pagastā – 19 bērni, un Ģibuļu pagastā – 16 bērni. Vecāki pieciem jaundzimušajiem ir dāvājuši vārdu „Roberts”, trīs zēni nosaukti Markusa vārdā, savukārt vārds „Jānis” kā otrais dots trīs zēniem. Meitenēm populārākie vārdi ir Emīlija, Marta un Amēlija. Neparastākie bērnu vārdi – Enzo, Astro, Rodrigo Karloss, Railijs Liams, Mia, Renē, Alba, Beverlija.

Talsu novadā laulību noslēguši 244 pāri, kas ir par 44 pāriem vairāk nekā 2021. gadā.

Par ļoti pieprasītu laulību ceremoniju vietu ne tikai novadā, bet Latvijā, ir kļuvusi Dundagas pils. Tā kā pērnajā gadā beidzās Covid-19 pandēmijas dēļ noteiktie ierobežojumi, tad daudzi iedzīvotāji vasarā vēlējās svinēt kāzas.

Jaunlaulātie kāzu ceremonijas norises vietu nereti izvēlas ārpus Dzimtsarakstu nodaļas telpām, 2022. gadā šādu izvēli izdarīja 33 pāri. Laulību ceremonijas notikušas jūras krastā, viesu mājās, dzimtas māju sētās, Radošajā sētā Talsos, Talsu novada muzejā.  Talsu novada baznīcās notikušas 28 laulību ceremonijas.

Astoņās laulību ceremonijās jaunlaulātie bija ārzemju pilsoņi no Peru, Indijas, Krievijas, Beļģijas, Slovākijas un Lielbritānijas. Karstākie kāzu mēneši bijuši vasarā: jūlijā – 65 pāri, augustā – 48 pāri. Jaunākajai līgavai bija 18 gadi, bet vecākajai līgavai – 88 gadi, savukārt līgavainim – 81 gads. Lielākā gadu starpība starp līgavu un līgavaini fiksēta 37 gadi, bet lielākais laulību skaits vienai personai ir ceturtā laulība pēc kārtas.

Dzimtsarakstu nodaļa saņem tiesu spriedumus un zvērinātu notāru paziņojumus arī par laulības šķiršanu. Aizvadītajā gadā laulību šķīruši 90 pāri. Nodaļas darbinieki izsnieguši 231 atkārtotu civilstāvokļa aktu reģistrācijas apliecību un 156 izziņas. Pēc citu Dzimtsarakstu nodaļu pieprasījuma Civilstāvokļa aktu reģistrācijas informācijas sistēmā ievadīti 236 reģistri. Uzvārdu un vārdu aizvadītajā gadā nomainījušas 11 personas. Sagatavoti deviņi dokumenti ar tulkojumu krievu valodā pēc ārvalstu personu pieprasījuma.

Reģistrēti 569 miršanas fakti. Salīdzinot ar 2021. gadu, tas ir par 78 miršanas reģistriem mazāk. Lielākais mirušo personu skaits ir vecumā no 80 – 90 gadiem, otrs lielākais mirušo personu skaits ir vecumā no 70 līdz 80 gadiem, bet vecākais Aizsaulē aizgājušais cilvēks bijis 101 gada vecumā. Dati liecina, ka arī Talsu novadā, tāpat kā republikā, iedzīvotāju dzīves ilgums palielinās.

Nodaļas arhīvs, kurā dzimšanas faktu, miršanas faktu un laulības noslēgšanas reģistri glabājas 100 gadus, atrodas novada centrā Talsos. Iedzīvotājiem arhīva pakalpojumi ir nepieciešami, lai saņemtu dokumentus, kas pierāda radniecību ar konkrētu personu. Valstī no 2013. gada ir vienota Civilstāvokļa aktu reģistrācijas sistēma, kas ir arī Latvijas Republikas vēstniecībās. Tātad, ja persona atrodas ārpus Latvijas, bet ir nepieciešams dokuments no dzimtsarakstu nodaļas Latvijā, persona nosūta pieprasījumu konkrētajai vēstniecībai un tur arī var saņemt sev nepieciešamo civilstāvokļa aktu reģistrācijas apliecību.

Dzimtsarakstu nodaļas darbinieki pakāpeniski veic arhīva digitalizāciju: vienotajā civilstāvokļa aktu reģistrācijas sistēmā tiek ievadīti vēsturiskie reģistri.

Antra Jesineviča,
Talsu novada Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja