Novadā

Aizvadītais gads ir bijis ļoti darbīgs Talsu novada dzimtsarakstu nodaļai. Dzimtsarakstu nodaļā 2023. gadā reģistrēti 252 jaundzimušie, viņu vidū 5 dvīņu pāri, no tiem 2 meiteņu pāri, 2 zēnu pāri un 1 abu dzimumu bērni. Salīdzinot ar 2022. gadu, 2023. gadā piedzimuši par 9 bērniem mazāk. Aizvadītajā gadā no jaundzimušajiem 130 ir meitenes, bet 122 – zēni. Talsu novads lepojas ar kuplām ģimenēm – no 252 reģistrētajiem mazuļiem 18 ģimenēs mazulis ģimenē ienācis kā ceturtais bērns, septiņas ģimenes sagaidījušas savu piekto atvasi, trīs ģimenes – sesto, divas – septīto un divas ģimenes kuplinājis astotais mazulis. 123 bērnu dzimšanas reģistrācija ir izdarīta, pamatojoties uz abu vecāku paternitātes atzīšanas iesniegumu, 7 bērnu dzimšanas reģistrs izdarīts bez ziņām par tēvu. Pārējo bērnu dzimšanas reģistrācija veikta, vecākiem esot laulībā.

Teritoriālā vienība

(deklarētā dzīves vieta)

Reģistrēti dzimšanas fakti

Reģistrēti dzimšanas fakti

 

 

2022

2023

Talsi

72

58

Stende

23

12

Sabile

8

17

Valdemārpils

10

9

Abavas pagasts

8

11

Ārlavas pagasts

5

4

Balgales pagasts

4

9

Ģibuļu pagasts

16

25

Īves pagasts

5

-

Ķūļciema pagasts

2

1

Laidzes pagasts

13

11

Laucienes pagasts

7

8

Lībagu pagasts

9

7

Lubes pagasts

3

4

Strazdes pagasts

-

1

Valdgales pagasts

7

7

Vandzenes pagasts

8

8

Virbu pagasts

7

7

Dundagas pagasts

19

18

Kolkas pagasts

6

5

Rojas pagasts

16

17

Mērsraga pagasts

5

6

Citos novados deklarēti

5

7

Kopā novadā:

261

252

2023. gadā vecāki saviem bērniem izvēlējušies gan latviskus, gan arī neierastus vārdus. Pērn populārākie vārdi meitenēm bijuši Sofija (9), Emīlija (5) Amēlija (5), bet zēniem – Kristers (4), Gustavs (4) un Rodrigo (3). Jaundzimušajiem doti arī latviski vārdi: zēniem – Namejs, Jānis, Pēteris, Alberts, Augusts, Jēkabs, Valdis, Visvaldis un Ansis, bet meitenēm – Emma, Marija, Lūcija, Aurora, Rūta, Maija, Austra, Jete, Madara, Ieva, Laima, Māra, Grieta, Lilija, Matilde. 15 puiši un 12 meitenes tikušas pie diviem vārdiem. Kā katru gadu, vecāki vārda izvēlē ir bijuši radoši, un arī pērn vairāki novadnieki tikuši pie unikāla un reta vārda – Ezra, Hārdijs, Liams, Derils, Sando, Persijs, Džekobs, Fugs, Denijs, Marsels, Ebigeila, Mišela, Selīne, Nansija, Nina, Meja un Mia.

2023. gadā Talsu novadā laulību noslēguši 232 pāri, kas ir par 12 pāriem mazāk kā 2022. gadā. Visbiežāk pāri par laulības ceremonijas vietu izvēlējušies dzimtsarakstu nodaļu – Talsu novada Dzimtsarakstu nodaļā Talsos, Rojā un Dundagā Jā” vārds izskanējis 165 reizes, Talsu puses baznīcās 23 un 44 laulību ceremonijas aizvadītas ārpus dzimtsarakstu nodaļas telpām. 2022. gadā ārpus dzimtsaraksta nodaļas telpām tika noslēgtas 39 laulības. Skaistā Talsu puses apkārtne, pilis, muižas un viesu nami piesaista jaunos pārus no visas Latvijas. Talsus un apkārtni kā savu laulību reģistrēšanas vietu izvēlējušies arī Latvijas pilsoņi no Lielbritānijas, Īrijas, Vācijas, Norvēģijas un Beļģijas. Pērn laulību reģistrējuši arī 7 ārzemnieki: no Lielbritānijas, Madagaskaras, Ukrainas, ASV, Portugāles, Vācijas un Nīderlandes.

Ekskluzīvs piedāvājums ir izbraukuma laulību reģistrācija. Populārākās laulību ceremoniju vietas ārpus dzimtsarakstu nodaļas telpām Talsos un novadā ir Radošā sēta Talsos, Talsu novada muzejs, Tiguļkalns, viesu nams Dunduriņi” Ārlavas pagastā, viesu nams Rezidence Kurzeme” un viesu nams Ūdensdzirnavas” Strazdes pagastā, kempings Plaucaki” Rojas pagasta Pūrciemā un kempingā Melnsils”, Lībiešu māja Stūrīši- Branki” Kolkas pagasta Mazirbē, Nurmuižas pils Laucienes pagastā, Lielvirbu muiža Abavas pagastā, Tiņģeres muiža Īves pagastā, Sabiles mākslas un kultūras centrs (atjaunotā Sabiles sinagoga) un skaistākās vietas pie jūras Rojā, Ģipkā, Ēvažu stāvkrastā, Kaltenē, Kolkā, Saunagā un Mērsragā. Laulības tikušas noslēgtas arī privātīpašumos.

Kā ikkatru gadu, arī pagājušajā gadā joprojām ļoti populāra laulību reģistrācijas vieta ir Dundagas pils. Laulību reģistrācija Dundagas pilī notiek bez paaugstinātas (izbraukuma) pakalpojumu maksas. Dundagas pilī ir jauna un skaista laulību ceremoniju zāle un šampanieša zāle, kurā, izskanot pirmajam Rūgts”, var svinēt brīnišķīgo notikumu.

Aktīvākie laulību noslēgšanas mēneši ir bijuši vasarā: jūnijā 35 pāri, jūlijā 35 pāri, augustā 59 pāri. Jaunākajai līgavai un līgavainim – 19 gadi, bet vecākajai līgavai 80 gadi un līgavainim 83 gadi. Lielākā gadu starpība līgavai un līgavainim ir 17 gadi. Ir bijušas laulības, kurās kāds no pāra stājas laulībā trešo reizi. Aizvadītajā gadā 3 pāri atzīmējuši arī savas goda kāzu jubilejas. Goda kāzu jubilejā – 50, 55, 60, 65 un 70 – laulātie pāri 6 mēnešu laikā pēc laulību jubilejas tiek aicināti pieteikties Talsu novada Sociālajā dienestā saņemt dāvanu, naudas pabalstu.

Iedzīvotājos lielu interesi ir izraisījušas izmaiņas un grozījumi Civillikuma Ģimenes tiesību daļā, kas paredz, ka sākot ar šī gada 1. jūliju (datums iesnieguma par laulības noslēgšanu iesniegšanai), laulību noslēgšana būs iespējama arī bez liecinieku klātbūtnes. Ko ietver sevī šīs izmaiņas? Tas nozīmē, ka līgavainis un līgava var pieaicināt vienu vai divus pilngadīgus lieciniekus savās laulībās, bet liecinieku neesamība klāt laulību reģistrācijā nebūs šķērslis laulības noslēgšanai, proti, liecinieki nebūs obligāti. Civillikuma norma būs piemērojama gadījumos, kad iesniegums laulības noslēgšanai un citi laulības noslēgšanai nepieciešamie dokumenti būs iesniegti pēc minētā datuma. Tātad, ja iesniegums laulības noslēgšanai iesniegts 2024. gada 1. jūlijā, tad laulības noslēgšanas (ar vai bez liecinieku klātbūtnes) tuvākais iespējamais datums ir 2. augusts.

Oficiāli noslēgta laulība ir pāra tiesību juridiskā drošība. Kopdzīve bez laulības reģistrēšanas pēc būtības nozīmē to, ka partneri juridiski savā starpā ir sveši cilvēki. Ikdienā mēs to mēdzam dēvēt kopā dzīvošanu” vai vienas saimniecības vešanu”, un tas negarantē pāra likumiskās garantijas. Tā dabā iekārtots, ka neviens šajā pasaulē neesam mūžīgi. Ir daudz iemeslu, kas rada finansiālus zaudējumus un tiesisko nedrošību pārim, kas izvēlas dzīvot kopā, nereģistrējot savas attiecības: nav mantojuma tiesību uz nekustamo īpašumu; nav tiesību saņemt pārdzīvojušā laulātā pensijas daļu vai mantot uzkrāto 2. pensijas līmeni, nav tiesību bez otra vecāka reģistrēt bērna piedzimšanu bez kopīga paternitātes iesnieguma vai arī reģistrā izdara ierakstu tikai par māti; nav juridisku tiesību uz kopīgu mantu; nav tiesību uz nodokļu atmaksu un atvieglojumiem; nav atvieglojumu uz nodevām; nav tiesību saņemt informāciju no ārstniecības iestādēm par dzīvesbiedra (nelaulāta) ārstēšanās procesu u.c.

Tādēļ vēlamies iedrošināt pārus, kuri vēlas noslēgt laulību! Aicinām pārus pieņemt šo svarīgo lēmumu, noslēgt laulību un sakārtot kopdzīves dokumentus, it sevišķi, ja ģimenē ir bērni, ilgi dzīvo kopā un ved kopīgu saimniecību. Laulības noslēgšana neuzliek kā pienākumu mainīt uzvārdu, lai mainītu personu apliecinošus dokumentus, ja personas to nevēlas. Tas nav ne sarežģīti, ne kaut kā citādi apgrūtinoši vai laikietilpīgi.

Aizvadītajā gadā Talsu novada Dzimtsarakstu nodaļā 2023. gadā reģistrēti 570 mirušie (286 sievietes un 284 vīrieši). 2022. gadā tika izdarīti 569 ieraksti miršanas reģistrā.

Teritoriālā vienība

Reģistrēti miršanas fakti

Reģistrēti miršanas fakti

 

2022

2023

Talsi

126

118

Stende

16

24

Sabile

16

14

Valdemārpils

12

23

Abavas pagasts

9

6

Ārlavas pagasts

20

7

Balgales pagasts

8

13

Ģibuļu pagasts

31

25

Īves pagasts

2

10

Ķūļciema pagasts

4

5

Laidzes pagasts

33

37

Laucienes pagasts

38

40

Lībagu pagasts

15

16

Lubes pagasts

9

6

Strazdes pagasts

5

8

Valdgales pagasts

16

12

Vandzenes pagasts

20

6

Virbu pagasts

11

11

Dundagas pagasts

44

56

Kolkas pagasts

14

12

Rojas pagasts

48

59

Mērsraga pagasts

21

14

Citos novados deklarētie

51

48

Kopā novadā:

569

570

 

Bez dzimšanas, laulību un miršanas reģistru sastādīšanas dzimtsarakstu nodaļā sniegti arī daudzi citi pakalpojumi: izsniegtas atkārtotas apliecības, izziņas par laulību noslēgšanai nepieciešamo dokumentu pārbaudi un izziņas no civilstāvokļa aktu reģistriem, pēc tiesas sprieduma izdarītas atzīmes par paternitātes noteikšanu vai atzīšanu par neesošu, aizgādības tiesību atņemšanu, laulību šķiršanu (arī ar notāra izsniegtu laulības šķiršanas apliecību), izdarīti reģistru ierakstu papildinājumi un labojumi (atzinumi), vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas, izprasīti dokumenti no ārvalstīm un digitalizēti vēsturiskie reģistri.