22. jūlijā no 12.00 līdz pat trijiem rītā Dundagā ikvienu apmeklētāju gaidīs tradicionālajā Sklandraušu festivālā „Pie galda, pie goda, pie labiem ļaudīm’’, kurā ar daudzveidīgu svētku programmu godā celsim jau izsenis slavināto kurzemnieku lepnumu: sklandrausi, dižrausi, burkānrausi jeb žograusi.
Šī vienkāršā rauša vēsturiskā nozīme transformējusies, un kopš burkānu un kartupeļu ienākšanas Latvijas teritorijā tie ir saistīti ar svētkiem – gadskārtām un svinamajām dienām, tāpēc sklandrausis ir svētku ēdiens.
Kopā būšanas prieku visas dienas garumā nodrošinās daudzveidīga kultūras programma, tostarp būs iespēja izgaršot un baudīt daudzu cepēju radīto gardumu un šajā dienā Dundagā īpaši cildināto – sklandrausi.
Svētku programmu Dundagas evaņģēliski luteriskā baznīcā plkst. 12.00 aizsāks ģitārists Kaspars Zemītis un Anda Zemīte ar koncertu „Vasaras noktirne”. No plkst. 13.00 festivāls turpināsies gan Dundagas pils parka estrādē, gan tirgus laukumā, gan Dundagas pilī un tās apkārtnē.
Festivāla ietvaros notiks tirgus, kurā varēs iegādāties ne tikai sklandraušus, bet arī svaigus, veselīgus un gardus dažāda veida mājražotāju izstrādājumus. Savu radīto produkciju piedāvās arī amatnieki.
Būs arī lieliska iespēja piedalīties pieredzes bagātu saimnieču vadītajā sklandraušu cepšanas meistarklasē, kā arī darboties citās radošās darbnīcās.
Dienas gaitā gaidāmi ne tikai vilinoši pārsteigumi, bet arī vērtīga uztura ekspertu diskusija. Savukārt festivāla programmu noslēgs mūzikas grupas „Juuk” koncerts un zaļumballe kopā ar muzikālo grupu „Galaktika”.
Pirmais Dundagas Sklandraušu festivāls notika 2015. gadā, lai pievērstu uzmanību sklandraušu gatavošanas tradīcijai un tās pārmantošanai, atzīmētu sklandraušu iekļaušanu Eiropas Komisijas reģistra „Garantēta tradicionāla īpatnība” sarakstā. Sklandrausis ir sens kurzemnieku ēdiens, ziņas par tā gatavošanu un ēšanu sniedzas senā pagātnē. Tā priekštecis ir vienkāršs ugunskura oglēs cepts neraudzētas rudzu mīklas rausis ar pildījumu.